A TÉGLAKŐ térburkoló és falazó elem - Farm Tüzép

2015. július 21. - KAndras

A TÉGLAKŐ térburkoló és falazó elem

A Téglakő elem új, magyar fejlesztésű és gyártású termék, amely külső megjelenésében a patinás, “békebeli” bontott téglát idézi, fizikai tulajdonságaiban azonban lényegesen jobb, megbízhatóbb minőséget garantál. Esztétikai értéke mellett így rendkívül tartós, ellenálló és teherbíró, miközben az ára nagyon kedvező.

1   2

A Téglakő termék préselt eljárással készült, a kisméretű téglához hasonló méretű betonelemek, melyek anyagukban vasoxiddal színezettek. A színezés változatossága is a természetes anyagok sokféleségét, véletlenszerűségét idézi fel, és a gyártás során alkalmazott speciális antikoló eljárásnak köszönhetően minden darab egyedi formát kap. A méretpontos félkész Téglakő termék ugyanis, egy lassan forgó dobban egymást koptatják, így a felületük karcos, az éleik és sarkaik pedig töredezettek lesznek, és ennek eredménye a bontott téglához hasonló rusztikus, patinás külsejű végtermék. A Téglakő elem felhasználásával készített építmény tehát – legyen akár út-, vagy térburkolat, falburkolat, kerítéslábazat, utcabútor, vagy bármi egyéb – szemet gyönyörködtetően változatos elemekből áll össze, műszaki tulajdonságait tekintve viszont rendelkezik mindazokkal az előnyökkel, amelyek az ellenőrzött sorozatgyártásban készült anyagokból álló korszerű építményekre jellemzők.

Kiemelkedő fizikai tulajdonságai vannak, a kopásállósága közel háromszorosa, húzó-, hasító szilárdsága több mint másfélszerese az EU-szabványban előírtnak. Fagyállósága is jobb, mintegy két és félszerese a szabványban jelzett határértéknek.

3   4

Történeti hangulatú, műemléki jellegű környezetbe kiválóan illeszkedik, így belvárosi rehabilitációs, felújítási munkákban nagy szerepe lehet. Az idővel nem romlik az esztétikai megjelenése, “szépen öregszik”. Út- és térburkolatként alkalmazva a lecsöppenő üzemanyag nem károsítja, nem repedezik, nem gyűrődik (mint például az aszfalt), falburkolatként nem hajlamos a só kivirágzásra (mint például a kerámiatégla). A kisebb sérülések nem rontanak az esztétikai értékén, nem rövidítik az élettartamát, hiszen a karakterét éppen az antikolás során kapott csorbulások, karcolások adják meg.

A tégla homlokzatburkolatok alkalmazását a beruházók gyakran túlságosan drágának tartják, de a Téglakő építő elem lehetővé teszi, hogy a alkalmazásával a kerámiatégla-burkolatoshoz hasonló esztétikai értékű, de költségtakarékosabb homlokzatok nagyobb számban épüljenek.

barabas5   barabas6

A Téglakő elem főbb lehetséges alkalmazási területei:

Út- és térburkolatok
Falburkolatok, falazatok
Kerítések, közterületi és kerti építmények

TÉGLAKŐ elem 5 cm

teglako_terkovek_5_cm

Az 5 cm vastag 12 x 24 cm-es sárga-piros színű antik Téglakő térkőből épített burkolat barátságos, természetes hatást kelt. Felhasználásával egységes, elegáns kert alakítható ki, így készülhet Téglakő termékből az udvarok, kerti utak, teraszok burkolata, valamint a családi házak gépkocsi-behajtója. Épülhet Téglakő elemből a kerítés, mely rangot ad a háznak, illetve különböző kerti építmények ideális falazó anyaga. A garantáltan fagyálló rusztikus felületű Téglakő termékből falazott burkolatok, vagy tömör falak mintázata még a kisméretű téglából rakottnál is finomabb, rajzosabb.

Az 5 cm-es TÉGLAKŐ elem felhasználási területei:

Teraszok burkolása
Kerti utak burkolása
Gépkocsi-behajtó
Szegélyek
Falburkolat
Lábazat
Hőszigetelés-védő falazat
Támfalak, lépcsők, ágyásszegélyek
Ablakpárkányok
Kerítések
Kerti építmények (padok, pergola, lugas, kút)
Oszlopok

barabas7   barabas8

Térburkolatok:

Beépítésük során aljzatként 20-30 centiméter vastag 5-45 vagy 5-50 mm szemszerkezetű alapréteg, és 3 cm 2-5 mm szemszerkezetű ágyazati réteg szükséges. A Téglakő termék a gyémánt vágótárcsa segítségével, illetve a térburkoló köveknél megszokott mechanikus roppantásos technikával darabolható. Ez utóbbinak előnye, hogy rusztikus a vágott felület is. Készülhet futósoros-, halszálka-, parkettakötésben, illetve egyedi mintázat is kialakítható belőle, rakható lapjával, élével. Az oldalsó megtámasztásokról gondoskodni kell, ez készülhet Téglakő elemből, de kerti-, illetve sorszegéllyel is, akár süllyesztett, akár kiemelt változatban.

Falazatok:

A Téglakő falazatok elkészítéséhez elsősorban cementhabarcs használata javasolt, a mészhabarcs mészkivirágzást okozhat. Szorított fugájú felületeknél a fagyálló csemperagasztó használata javasolt. A kerítéseknél 80 cm mély alapozást kell készíteni, földteraszok, virágágyak megtámasztásánál elegendő a 20 cm mély alapozás, kavicságyra fektetve. A statikai szerepű támfalakat, súlytámfalakat méretezni kell. A kerti építmények esetében az építmény méretétől függően kell alapozás.

TÉGLAKŐ elem 6 cm

teglako6_terkovek_6_cm

A 6 cm vastag 12 x 24 cm-es barna-piros színű antik Téglakő termék felhasználása is igen gazdag. Egyre sürgetőbb igény ma a környezetbarát, egészséges kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése. Ennek igényes megoldása a Téglakő burkolat, amellyel akár a terelővonal is kirakható. A felhasználásnak megfelelően gyönyörű íves felületek alakíthatók ki belőle futósoros fektetéssel, illetve kisebb kanyarokat halszálkafektetéssel is át lehet fedni. A 6 cm-es Téglakő térkővel gyalogosforgalmi terek, járdák burkolásánál, a szegélyek, a fák tányérja, a köztéri építmények is készülhetnek ebből. Így egységes gyönyörű rajzolatot kap a burkolat. Parkolók fektethetők utólagos festés nélküli, anyagában színezett Téglakő elemből, ez igen költséghatékony és elegáns. A minták szabadon kombinálhatók, a kiemelésekkel lesznek teljes értékűek.

A 6 cm-es TÉGLAKŐ elem ajánlott, és legelterjedtebb felhasználási területe:

Díszterek, települések központjai
Járdák
Belső udvarok
Kerékpárutak
Parkolók
Gyalogos sétányok
Mellékutcák
Kerítések
Köztéri építmények

A 6 cm vastag Téglakő térkő beépítése során aljzatként 30-40 cm vastag 5-45, vagy 5-50 mm szemszerkezetű alapréteg, és 3 cm vastag 2-5 mm szemszerkezetű ágyazati réteg szükséges. A burkolatok szélénél a betonkövek a szükséges méretre vághatók.
Kocsifelhajtóknál a járművel járt behajtó élt célszerű a kímélő K-szegélyből készíteni, egyéb esetekben az oldalmegtámasztás készülhet Téglakő termékből, illetve kiemelt vagy süllyesztette szegélyből.

TÉGLAKŐ elem 8 cm

teglako8_terkovek

A 8 cm-es 12 x 24 cm-es antracit-barna színű antik Téglakő térkő változat elsősorban utcák burkolására készül, 60-70 km/óra alatti sebességtartomány alatti utakra ideális. Patinás történelmi útburkolat, ami modern építészeti környezetben is otthonos. Azokban az övezetekben javasolható, ahol ma még az aszfaltot használják, de ahol a Téglakő térkővel egy igényesebb térburkolat alakítható ki. Újra felszedhető és lerakható, zajhatás nélkül. Csöppenő üzemanyag nem oldja fel, mint az aszfaltot, és élettartama annak többszöröse. A csapadékot a fugáin keresztül elvezeti, így természetesebb környezetet, a környező fáknak jó életfeltételeket biztosít. Igen látványos utcai környezet hozható létre Téglakő elemből épített köztéri építmények kialakításával (buszvárók, padok, ülőfelületek, növénytámaszok)

A 8 cm-es TÉGLAKŐ térkő ajánlott, és legelterjedtebb felhasználási területe:

Városi utak
Díszterek, települések központjai
Parkolók
Körforgalmak
Fekvőrendőrök

A 8 cm-es TÉGLAKŐ elem vastagságából adódóan megfelel nagy terhelésnek kitett felületek burkolására is.

A 8 cm vastag Téglakő térkő 12 cm-es vastagságban (élére fektetve) akár átmenő jellegű tehergépkocsi-forgalommal terhelt utak ideális burkolata lehet. Ebben az esetben az ÚT 2-3.212 Útügyi Műszaki Előírásban szereplőknek megfelelő betonréteg, és 3 cm 2-5 mm szemszerkezetű ágyazati réteg szükséges, bitumenemulziós homokból. Lapjával fektetve személygépkocsi-forgalommal, illetve kisebb tehergépkocsi forgalommal terhelt burkolatoknál építhető be. Ebben az esetben alzatként 40 cm vastag 5-45, vagy 5-50 mm szemszerkezetű alapréteg és 3 cm vastag 2-5 mm szemszerkezetű ágyazati réteg szükséges.
Közepes és nagy terhelések esetén a szélső1 méteren az elemeket fagyálló betonnal kell befogni, a szegélyeket 20 cm vastag betonra kell fektetni. A dilatációs hézagokat méretezni kell.

 Megvásárolható:Farm Tüzép ( Építőanyag kereskedés )  www.farmtuzep.hu ; www.epitsram.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://farmtuzep.blog.hu/api/trackback/id/tr827643894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.