Miért Ősszel kell felújítani a teraszt? (Elmondjuk!)

2015. október 06. - KAndras

Az emberek többsége tavasszal kezd neki a teraszának rendbetételének, hogy nyáron már gond nélkül élvezhesse a teraszán eltöltött perceket. Azonban egy ilyen folyamat több időt, energiát és odafigyelést igényel, mint azt a legtöbben elsőre gondolják..

A tél közeledtével egyre kevesebb a napsütéses órák száma, napról-napra csökken a hőmérséklet. Ezzel arányosan egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, beleértve kertünket is. Úgy érezzük, a szezon végeztével egyetlen dolgunk, és lehetőségünk a fagymentesítési feladatok ellátása. A többit majd jövőre.

 

Így van ez valahogyan a teraszépítéssel is. Az emberek többsége tavasszal kezd neki, hogy nyáron már gond nélkül élvezhesse a teraszán eltöltött nyugodt perceket. Azonban egy ilyen folyamat több időt, energiát és odafigyelést igényel, mint azt a legtöbben elsőre gondolják.

A folyamat a megfelelő alapanyag megtalálásával kezdődik. Egy laikusnál – már amennyiben tényleg a legjobb döntést kívánja meghozni – ez több napi információgyűjtéssel jár. Ha már megvan, miből szeretnénk elkészíteni burkolatot, felvesszük a kapcsolatot a forgalmazóval. Szakembereket kell keresnünk, akik professzionális munkájukkal biztosítják a terasz minőségét. Amennyiben az nem adott, aljzatot kell készítenünk teraszburkolatunk alá. Ezek a feladatok már önmagukban is elég sok időt igényelnek, de mindezt még tovább nyújtja a teraszépítéssel foglalkozó cégek – a nyári szezonalitásból fakadó – túlterheltsége. Valószínűleg több megrendelő után kell sorban állnunk az alapanyagért, a munkaerőért.

Így mire valóban oda jutunk, hogy végre élvezhetnénk a vadonatúj terasz nyújtotta kikapcsolódást, már nem sok marad nyárból.

 

Ősszel azonban minden egyszerűbbé válik. Mivel nagyon kevesen készíttetik el teraszukat ilyenkor, nincs sorban állás, kapkodás. Főként a kora őszi hónapok alkalmasak erre a feladatra, hiszen ilyenkor még jó az idő, semmi nem zavarja a munkákat.

 

Persze jogos a felvetés, hogy mi értelme van ősszel teraszt építeni? A tél úgyis rajtahagyja a nyomát, tavasszal pedig már újíthatjuk is fel – már, ha nem szedjük fel a deszkákat, és tároljuk őket fedett helyen tavaszig… A felvetés sok esetben valós problémát tükröz: a legtöbb faburkolat valóban nem viseli túl jól a téli hónapok megpróbáltatásait.  Szerencsére vannak olyan fafajok, amik gond nélkül veszik az akadályokat. 

Hadd ismertesselek meg téged az akácfa tulajdonságaival. Nem csak hogy gyönyörű, és hungarikum, de ezek mellett számos olyan pozitív tulajdonsággal és előnnyel rendelkezik a többi fafajtával szemben, mint például az ellenálló képessége. Hisz ez számunkra az egyik legfontosabb szempont, ha teraszburkolatot szeretnénk. Fontos, hogy tartós legyen, hisz ki kell, hogy bírja az környezeti viszontagságokat: a hőmérséklet ingadozásait, a csapadékváltozást, az erős napsütést. Főleg a mostanában, amikor meglehetősen szélsőséges az időjárás. Ezt csak tetézi, hogy az ősz igencsak napsütésesnek ígérkezik, ami köztudottan nagy befolyással van a fa állapotára. Szerencsére az akácfánál ez nem olyan jelentős. Ráadásul a gombáktól, rovaroktól sem kell tartanunk: az akácfa olyan természetes védővegyületeket tartalmaz, amik teljes védelmet biztosítanak ellenük!

 

Szóval akkor mennyi ideig is képes időtálló, tartós és szép maradni az akácfa? Most kapaszkodj meg! Kültéri teraszburkolatként nem egy-két évet, nem is egy évtizedet, de 30-40 évet is kibír! Számos olyan is építmény található, ahol több száz éven keresztül is kitartott ez a csodás faanyag. Persze ehhez megfelelő körülmények is kellettek, de ez azért biztató, nem igaz?

Akácfa tartóssága: 

  • szabadban talajjal érintkezve: 25-40 év
  • szabadban talajjal nem érintkezve: 80-100 év
  • épületben száraz helyen és víz alatt: 500 év felett

 

Azért az az 500 év szépen hangzik. Több generáció is élvezheti az akácfa szépségét, ha a választásod erre a fafajtára esik kültéri burkolatod kiválasztásakor. Az akác, tulajdonságának köszönhetően, az időjárás viszontagságaival szemben rendkívül ellenálló, kültéri alkalmazásra a legalkalmasabb európai fafaj.

De bármilyen burkolatot is vállaszunk! Lényeg, hogy ősszel kell megújítani a teraszt!

Burkolatok , építőanyagok széles választéka: www.farmtuzep.hu ; www.epitsram.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://farmtuzep.blog.hu/api/trackback/id/tr827897138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.